Imprimeix

Què tenim?

 

El fons infantil-juvenil es troba ubicat a la primera planta. La col·lecció esta organitzada en dues grans seccions, infantil i juvenil, que s’evidencien per la separació de la sala en dues zones mitjançant el color d’en terra.

La zona taronja correspon a la secció infantil, on es troben tots els materials per a nins fins als 11 anys: literatura d’entreteniment, obres de referència, obres de matèries, revistes i  audiovisuals. Aquesta zona té un espai amb taules i cadires baixes per la lectura en sala i també s’hi troben els ordinadors de consulta dels audiovisuals infantils. A la zona taronja es troba la bebeteca, un espai dedicat a la petita infància amb mobiliari tou i un fons de llibres escollits per satisfer les necessitats de lectura i consulta de llibres dels nins entre 0 i 3 anys.

La zona blava correspon a la secció juvenil, on es troben els materials per als joves: literatura d’entreteniment, obres de referència i obres de matèries, revistes i audiovisuals. A aquesta zona s’ha creat un centre d’interès juvenil on es presenten els materials organitzats entorn als grans temes d’interès per als joves, i es dedica un espai especial a la secció de còmic juvenil. A la zona blava també es troba una part del fons per adults, el centre d’interès per pares i el centre d'interès per educadors, dedicat als principals temes d’interès d’aquests col·lectius.

A la secció infantil-juvenil cada document té una signatura topogràfica, un element que permet localitzar i ordenar a les diferents seccions i als prestatges. La signatura topogràfica està composta de tres elements:

- La lletra o el número de tres dígits de la classificació

- Les tres primeres lletres del llinatge de l'autor en majúscules

- Les tres primeres lletres del títol

 

 

 

Com s'organitza la col·lecció?

Literatura de ficció

Les obres de ficció és classifiquen mitjançant colors que es corresponen amb el grup d'edat dels lectors als quals es recomanen. Són els següents:

Imagen TejuelosLiteraturaFiccin

Entre els llibres recomanats als infants de 0 a 5 anys hi trobam tres tipus de llibres especials:
 

Els llibres de la bebeteca, destinats als més petits, identificats al catàleg com a Bebeteca i al llibre amb una ferratina amb un cadell rosa.

Els llibres per aprendre a llegir, destinats als primers lectors, identificats al catàleg com a Llegir i al llibre amb un moix verd.

Els llibres amb pictogrames, identificats al catàleg com a Pictogrames i al llibre amb un elefant groc.

Pictograma Gos Pictograma Gat  Pictograma Elefant

Dins cada grup d'edat, les obres de ficció estan organitzades segons la seva temàtica (llibres de imatges, contes, faules, clàssics...) seguint la Classificació del Llibre Infantil i Juvenil de la Fundació Germán Sánchez Ruipérez, amb números i colors.

 

a) Classificació per obres de ficció per 0 a 8 anys (Blau i Vermell)

81: Poesia. Jocs i cançons. Rimes infantils. Endevinalles  
82: Teatre. Títelles   
831: Llibres d’imatges  
832: Llibres educatius. Abecedaris  
833: Contes  
834: Contes d’animals com a protagonistes. Faules    
85: Contes clàssics i tradicionals. Adaptacions i versions 
 
86: Antologies de contes. Miscel·lànies  
87: Còmics. Tebeos    

 

b) Classificació per obres de ficció per 9 a 14 anys (Verd i Groc)

Segueixen una classificació semblant a les obres de ficció dels més petits, però se n’amplia la varietat temàtica.

81: Poesia. Jocs i cançons. Rimes infantils. Endevinalles    
82: Teatre. Títelles   
840: Llibres educatius i d'imatges
 
841: Narracions de la vida real 
 
842: Narracions històriques i de guerra  
843: Narracions d’aventures   
844: Narracions policíaques, de terror i de misteri  
845: Narracions d’humor. Acudits  
846: Narracions fantàstiques. Llegendes  
847: Narracions científiques. Ciència ficció  
848: Narracions d’animals com a protagonistes  
849: Narracions de tema religiós    
85: Contes clàssics i tradicionals. Adaptacions i versions 
 
86: Antologies de contes. Miscel·lànies  
87: Còmics. Tebeos    

Les obres de ficció recomanades als joves entre 15 i 17 anys, amb teixell blanc i un identificatiu de la Sala Juvenil (S.J.), estan organitzades com les obres de ficció segons el gènere: novel·la (N), poesia (P) i teatre (T). D'aquesta manera aquesta zona serveix d'enllaç entre la col·lecció per joves i la col·lecció per adults.

Llibres de matèries

Els llibres de matèries estan repartits en dos grups. Els llibres de matèries infantils, recomanats per infants de 3 a 13 anys, identificats al catàleg com a Taronja i al llibre amb teixell taronja. Els llibres de matèries juvenils, recomanats per joves de 14 a 17 anys, identificats al catàleg com a Blau i al llibre amb teixell blau. Dins cada grup, els llibres de matèries estan organitzats per matèries seguint una versió simplificada de la Classificació Decimal Universal.

0. Generalitats

1. Filosofia. Psicologia

2. Religió. Un món de creences

3. Ciències socials

5. Ciències exactes i naturals

6. Ciències aplicades

7. Art, música, jocs i esports

8. Parlar i llegir

9. Geografia. Història. Biografies

 

Obres de referència

A la zona juvenil trobam una selecció d'obres de referència, seguint la mateixa classificació que els llibres de matèries. Porten el teixell groc, que a més serveix per identificar el material com només de consulta en sala, no prestable.

 

Revistes

Les revistes es troben repartides a la zona infantil i a la zona juvenil, segons l'edat a que es recomanen. Les revistes no duen cap distintiu especial que distingeixi unes d'unes altres, però per la temàtica i el format són fàcils de diferenciar, les revistes infantils es troben localitzades prop del taulell a la sala infantil i revistes juvenils al centre d'interès juvenil.

 

Audiovisuals

Els materials audiovisuals són pel·lícules, gravacions sonores i jocs d'ordenador, identificats al catàleg com Verd i al material amb teixell verd.

Les pel·lícules infantils segueixen una ordenació molt intuïtiva. Com la majoria són sèries de dibuixos, s'agrupen per col·leccions segons un llistat que es manté actualitzat. Els títols que no formen part d'una col·lecció es reparteixen en les categories Cinema, Animació i Dibuixos Animats.


Les pel·lícules juvenils segueixen la mateixa ordenació que les d'adults, exceptuant alguns gèneres. Els gèneres representats són els següents:

Gènere Teixell
Cinema d'acció DVD Acció tit
Cinema d'animació DVD Animació tit
Cinema d'aventures DVD Aventures tit
Cinema de ciència-ficció DVD Ficció tit
Cinema de comèdia DVD Comèdia tit
Cinema documental DVD Documental tit
Cinema drama DVD Drama tit
Cinema històric, biogràfic DVD Històric tit
Cinema musical DVD Musical tit
Curtmetratges DVD Curts tit

 

Les gravacions sonores segueixen una classificació numèrica adaptada de la "Classificació de la Fonoteca de París" que s'emplea a la secció d'adults.

0 Músiques del món
1 Jazz. Soul. Blues
2 Pop i rock
3 Música clàssica
4 Música contemporània
5 Música funcional
6 Enregistraments no musicals
7 Música per a infants